Fejléc

Aranycsalogány Énekkar és FurulyaegyüttesAz Arany Csalogányok alsó tagozatos énekkar és furulyaegyüttes 1989-ben alakult Rákóczy Kálmánné vezetésével és jelenleg is így működünk. Műsoraink jelentős része Győr környéki, szigetközi, rábaközi és más hazai tájegységekről származó magyar népdalokból, gyermekdalokból áll. Sok szép magyar népszokást mutattunk be, pl.: Pünkösdölő, Lucázás, bölcsőcskézés, Betlehemezés mendikálás, tavaszi és húsvéti népszokások, Gergelyjárás,Balázsolás, stb. Énekeltünk német, angol, osztrák, lengyel, japán népdalokat eredeti nyelven is. Barsi Ernő, Arany János népdalgyűjteményeiből rendszeresen dalolunk, de Kodály Biciniumait és más szerzők műveit is műsorra tűztük.

A furulyaegyüttes gyakran kíséri az énekkart, és önálló szerepléseiken népdalokat, kánonokat, egy- és többszólamú műveket adnak elő.

Az alsó tagozatos énekkar és furulyaegyüttes rendszeresen szerepel az iskola évnyitó, évzáró ünnepélyein, nemzeti ünnepen, Karácsonyi Koncerten, Arany Fesztiválon, Arany napokon, az Arany Galéria megnyitóin, Mikulás vásáron, szülőket, hazai és külföldi vendégeket köszöntő bemutató műsorokon, nyílt napokon. 1993-ban az Éneklő Ifjúság kórusfesztiválon ezüst minősítést szereztünk. Többször szerepeltünk a város különböző kulturális rendezvényein, művelődési házakban, óvodákban, iskolákban, és nemzeti ünnepen rangos közéleti személyiségek jelenlétében.

Énekeltünk a Megyei Könyvtárban Dr. Barsi Ernő és Halmos László népdalgyűjteményeinek bemutatóin, a Városi Könyvtárban Kossuth Lajos történeti vetélkedő műsorában, a tatabányai Népművészet Hete népszerű gálaműsorában, daloltunk az I. Győri Könyvszalon színpadán. A Győri Városi TV Mesevár programjában több alkalommal szerepeltünk, a győr-szigeti idősek otthonában karácsonyi műsort adtunk. Három alkalommal vettünk részt Gyömörén, a "Hagyományőrző nap" rendezvényein, ahol egyéni népdaléneklésben két alkalommal első, kétszer második helyezést, kóruséneklésben második, népszokás kategóriában szintén második helyezést értünk el. Az énekkar szólóénekesei a szigetközi, megyei, "Fújdogál a szél" városi, Kölcsey városi, "Tiszán innen, Dunán túl" területi és megyei döntőin, Barsi Ernő minősítő verseny területi, megyei fordulóin az elmúlt 25 év alatt számos első, második, harmadik helyezést, különdíjakat, arany, ezüst minősítéseket kaptak.

A furulyaegyüttes tagjai sikeresen léptek fel 15 alkalommal az évente megrendezett rangos Városi Furulyafesztiválon, két éven át a Győri Nyár programjában, azon a kétnapos rendezvényen, amelyet Győr város a török megszállás alóli felszabadulás 400. évfordulójára szervezett. Az énekkar és furulyaegyüttes a Comenius program keretén belül két alkalommal magnó-és videofelvételeket készített és küldött spanyol, szlovén, osztrák iskolákba, megismertetve őket magyar népdalainkkal, népi karácsonyi énekeinkkel.2005. decemberében a karácsonyi koncerten bemutatott karácsonyi dalokat,,furulyázást, betlehemezés és mendikálás népszokást közvetítette a Győri Revita TV és az MTV 1 körzeti stúdiója is. A 25 éves évfordulón az énekkar és a furulyaegyüttes kedves, szép műsorral köszöntötte az iskolát.

A gyerekek lelkesen, örömmel énekelnek, furulyáznak, érzelmekben gazdag közös muzsikálásuk kitűnő személyiség-és közösségformáló erejű, gyermekkorukat szebbé, gazdagabbá teszi. Mottónk lehet az általunk példaképként tisztelt Barsi Ernő gondolata:

"A szeretet sugározzon mindenüvé, mert szeretet nélkül nem lehet sem muzsikálni, se tanítani, se írni. Szeresse mindenki az övéit, saját népét, s értékeit, hogy a másokét is szeretni tudja."

Versenyeredményeink


Vaszari Nikoletta
(Barsi Ernő Megyei Népdal É. Minősítő Verseny,megyei ezüst fokozat)
Sárdi Rita
(Barsi Ernő Megyei Népdal É. Minősítő Verseny,megyei ezüst fokozat)
Arany Kisegyüttes
(Barsi Ernő Megyei Népdal É. Minősítő Verseny,megyei arany fokozat)

2015-2016. tanév eseményei


    

Karácsonyi műsor (2015. december)             Tavaszi fesztivál (2016.)

2014-2015. tanév évnyitó


     

Karácsonyi műsor, Bölcsőcskézés (2013.)


   

Farsangolás, Balázsolás (2013.)


     

Arany Galéria (2013. október)


         

Farsangolás, Balázsolás 2012. február 3.

(alsós énnekkar)

   

Farsangolás, Balázsolás 2009. február 3.


  

Furulyaegyüttes 2009Alsós énekkar


         
Győri Arany János Általános Iskola, 9024 Győr, Örkény István u. 6.
ELÉRHETŐSÉGEINK:

 • Cím:
  9024 Győr, Örkény István u. 6.

 • OM azonosító:
  030523

 • Szervezeti egységkód:
  GA1901

 • Tel/fax:
  96/431-044,96/431-139

 • Igazgató:
  Horváth Tamás
  horvath.tamas.arany@gmail.com

 • Igazgatóhelyettesek:
  Basák Zoltán
  Pőheim Judit

 • Titkárság:
  titkarsag@aranygyor.com
  aranyiskolagyor@gmail.com

 • Étkezés:
  I.sz. GMK
  9023 Győr, Szigethy A. u. 109.

 • Étkezés lemondása:
  96/510-680, 20/553-1820, lemondas@gek.hu

ÉTKEZÉS:
Havi étlap.


©   Győri Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, 9024 Győr, Örkény István u. 6.